Laksefiske

Laksefiske

Norge kan tilby et svært godt og variert laksefiske. Mange elver har gode bestander av atlantisk laks. I Norge har vi rundt regnet 450 vassdrag som er lakseførende, og ca. 600 elver. Elvene er spredt fra svenskegrensen og rundt om på hele kysten og opp til grensen mot Russland. Når du skal fiske laks må du være på rett sted til rett tid.

Det er mange forskjellige aktører innen laksefiske (sportsfiske) som kan veilede deg og gi deg den fiskeopplevelsen du er ute etter, og et kjapt søk på internett vil gi deg informasjon om det området du ønsker å fike i.

Utstyr

Det kan sikkert skrivesen hel bok om hvilket utstyr dubør bruke til laksefiske. Det finnes så utrolig mye å velge mellom, særlig hvis du liker fluefiske. Meningene om hva som er det beste er like mange som det finnes fiskere. Forholdene det fiskes under er veldig varierte og ofte kreves det litt planlegging og research.

Det finnes forskjellige typer stenger, snører og sneller. Hvis du henvender deg i en butikk som selger utstyr, kan du få mange gode råd. Men mange ting når det gjelder laksefiske, står ikke skrevet noe sted, og laksefiskere er ikke dem som deler rikelig av sine erfaringer. Her lønner det seg å gjøre sine egne erfaringer, og prøve seg fram.

Du trenger ikke det dyreste og flotteste utstyret for å få laks, men noe du bør tenke på er hvor robust utstyret er og at det er av god kvalitet. Det må tåle den harde påkjenningen som laksefiske kan være. Laksen er veldig sterk og ekspert på å utnytte strømmen i vannet til sin egen fordel, og i tillegg kan elvene by på vanskelige forhold som sterk strøm, steiner, trær som ligger uti vannet og vanskelige forhold langs bredden.

Når biter laksen?

Det er en utfordring å si noe generelt om når det er best å fiske laks. Variasjonene og meningene er mange, og det kommer helt an på hvem du spør. Forholdene kan variere mye fra hvor du er i landet, hvilken tid på året det er, og selvfølgelig er det spesielle egenskaper for hver enkelt elv. Men noen ting går igjen for de fleste elver.

Bare for å gjøre en ting helt klart, laks kan du få når som helst, bare det finnes laks i elva. Det er ikke slik at forholdene nødvendigvis må være sånn eller slik. Men å velge gunstig tidspunkt og forhold øker oddsene våre betraktelig. Hvordan? Les videre.

Hvor finner jeg fine steder å fiske?

Ikke godt å si bare ut fra et bilde. Man må nesten reise dit selv, men ryktene går som regel om er en god fiskeplass der det alltid står laks i nærheten, så hvis du skal fiske et sted du ikke er kjent, lønner det seg å spørre. Noen pekepinner er det dog, som at ligger kulpen i skygge, som er gunstig, er det et godt sted å prøve lykken. Og, med lav vannstand og sol, er ofte kvelden beste fisketid. På dagtid er laksen sky og rolig, og biter ikke så ofte som på kvelden når lyset blir svakere. Da blir laksen mer aktiv og kan legge ut på vandring.

Lakseoppgang

Det er ingen tvil om at det aller beste tidspunktet for å fiske laks på, er når det går mye laks fra havet og opp i elvene. For et tilfeldig utvalgtsted i elva, vil store stimer av laks passere i løpet av kort tid, kanskje bare på noen få timer. Noen fisk blir stående igjen en kort stund. F.eks. noen timer eller en dag før de går videre. Noen ganske få kan mer eller mindre bli stående permanent i kulpen.

Tidlig i sesongen når det står lite laks i elva, er disse laksevandringene svært viktige. Da opplever man korte perioder med laks (når vandringen passerer) og så kan det komme lange døde perioder. Laksen er ofte villig til å bite på, den er nysgjerrig. Men jo lengre den står i elva, jo mindre biter den. Men det hender den biter den også, den såkalte brunlaksen.

Privacy Policy