Isfiske

Isfiske

Isfiske kan foregå både på sjøis (saltvann) og ferskvanns is (ferskvann), men det er alltid avhengig av at det er trygt å ferdes på isen. Man hugger eller borer ett eller flere hull i isen, der snøret blir sluppet ned i vannet under som ikke er frossent. Det kan brukes agn som blink, sluk eller pilk, avhengig av hva man fisker etter. De forskjellige fiskeartene man fårpå kroken, er vanligvis de samme som biter på resten av året.

Forskjellen på å fiske om sommeren og på isfiske om vinteren, er kulden som gjør det nødvendig å være godt kledd for ikke å fryse, og du bør ha med deg noe å stå på/sitte på.

Isfiske på havet

Havisfiske er vanlig mange steder i verden, og man kan godt finne avisnotiser om fiskere som har havnet på isflak som er løsnet og drevet av. Rundt norskekysten er det få steder der havisen blir tykk og trygg nok til å ferdes på, men i enkelte lokale fjordarmer kan du likevel finne muligheter, slik som mange steder på sørlandskysten, hvor man til og med kan fiske makrell midt på vinteren, hvis man finner en lokal stim.

For å få hull i iseni en fart, ellerhvis det er tykk is, er det en fordel å ha med seg et isbor. Noen ganger vil det kunne bli behov for øks for å utvide hullet for storfisk, så det lønner det seg også alltid å ha med. Snøret du bruker bør være noe grovere enn det du bruker om sommeren, siden det lettere kan slites av de skarpe iskantene. Pilking på isen er en veldig vanlig måte å fiske på om vinteren, alternativt kan du dyppe et snøre med en sluk opp og ned i hullet i vannet.

Isfiske i ferskvann

Siden de fleste islagte vann fryser til på de samme stedene hvert år og er mer stabile, er det mange steder hvor det er godt kartlagt når og hvor der er fisk å få. Triksene til hvordan man får napp er ofte utviklet gjennom generasjoner, med prøving og feiling og mange erfaringer. Isfiskefestivaler med konkurranser er begynt å bli en del av steders PR-virksomhet, og du finner stort sett annonser om festivaler og tilstelninger av dette slaget i lokalavisene på det stedet det gjelder.

Et godt tips til å lokke til seg fisken, bruk gjerne noe hvitt som synker langsomt, for eksempel små gjennomvåte papirbiter, havregryn, små deigkuler av mel og vann, små biter med loff eller andre ting i samme stilen. Det aller beste etter manges mening er å bruke finmalt kasein, som fisken liker lukten av. Er det strømninger i vannet, bør dulage to hull. Og tilpasse disse etter hverandre, slik at kroken befinner seg nær det som synker. Mange bruker blink (en blank skjeformet metallbit) over kroken, og agn, men det er helt opp til deg selv, det er bare å prøve seg frem og finne sin egen måte å gjøre det på.

Privacy Policy